Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
fisk
(-en, -): 1.
Indfatning på dækket omkring masten og evt. hullet masten kommer op gennem i dækket af kraftigt tømmer. partner. Fisk omkring mast, spil og pumpe.
[DSH, KUSK p.72, MOS1 p.248, TUS p.303, TUX]
"Fisken eller Mastehullet i Dækket kaldes de Huller i Dækkene, hvorigiennem Masterne gaae ned i deres Spor paa Kiølsvinet."
[KOF]
"Er en 3 a 4 Rader Egeplanker, der ligge midtskibs, og gaae fra For til Agter. I Fisken ere Huller til Master, Gangspil og Pumper. Rundt om Gangspillet er Fisken til at tage op."
[Schn]
"Fisken omkring Spillet, det er det Hul hvorigiennem Spillet gaaer ned igiennem Dækket, hvor der er et Dobbelt Spil, er Fisken med løse Planker til at tage op, saaledes som det er viist i Fig. 177, hvor m er Hullet hvorudi Spillet vandrer." [KOF]
partner // partner of the capstan // mast hole.
[HAR, Saint]
[Saint] har yderligere en rorfisk: helm-port.
"Sådan kaldes alle runde åbninger i dækkene, hvorigennem masterne, pumperne og gangspillenes underdele går igennem ned til deres spor, hvori de fastgøres.
Og sådan kaldes også de kraftige tømmere, der forstærker dækket ved disse åbninger.
Fiskene har i store skibe omtrent en fod større diameter end masten selv, og for at intet vand skal trænge ned gennem fisken, sættes der en krans af tømmer[-kiler] rundt om masten og desuden lægges en sejldugskrave derover..."
partner.
[Röding]
E. fra det forstærkningstømmer, der sad omkring mastehullet og lignede en fisk.

2.
Fisken, hvormed en forladerkanon på rapert indstilles horisontalt. En kile.
quoin in artillery.
[Röding]
 Kilder