Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
toilet
(-tet, -ter): Toiletforholdene på skibe gennem tiderne har været meget forskellige. Fra ingenting til fælleslokum i forenden ved siden af bovsprydet, for officerer i aflukker på galleriet med åbning gennem dækket til havet.

I [Röding] er eufemismen "Lille Huus" brugt som dansk stikord med forklaringen fra tysk: "Aftrædelsesstedet for folket befinder sig på krigsskibe på gallionen, hvor der er indrettet sæder dertil. De samme funktioner for officerer er under sidegallerierne, og på handelsskibe er stedet også agterude i skibets side eller i den store gilling. Rummet indeholder sædet, hvori åbningen Brillgat er anbragt, og fra dette fører et træ- eller blyrør gennem en åbning i skibssiden. For dog ikke søvandet ved høj søgang skal slå op gennem røret er dettes yderste ende forsynet med en mamering. Blyrøret kaldes for lukafpiben = ty. Gemachpfeiffe. Udtrykket er oversat som:
place of convenience.
[Röding]
E. mamering er et tjæret sejldugsrør, der jo vil klappe sammen, hvis søen slår imod det, og derved forhindre vandet i at slå op i afløbsrøret.

head. The crew's toilet on board a naval vessel, so called because it is in the bow or "head" of a ship.
[SOT p.137]
 Kilder