Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
skruebrønd
(-en, -e): Åbning fra hoveddæk ned gennem skibet udmundende i vandet lige foran skrueakslen, således at skruen gennem skruebrønden kan afmonteres akslen og hales op gennem brønden, når skibet skal fremdrives ved sejl. Derved undgås den stillestående skrues bremsende effekt på det forbistrømmende vand. Enkelte skibe i den tidlige dampskibsalder havde skruebrønd.
Ved skruebrøndens konstruktion i de træskibe, der havde skrue til afmontering og hævning gennem brønden, er spanterne specielt tildannet:
"Til Skruestævnen er befæstet et dobbelt Spant og et lignende til Rorstævnen, som begge have en større Sidehugning forneden, hvorved Formen af Skruebrønden fremkommer. Endvidere er deres Tykkelse ud og ind forneden saameget sværere end de andre Spanters, at de naae til Yderkanten af udenbords Klædning, hvorved en Spunding til denne kan dannes. Imellem disse 2 Spanter er en Drømpel [et mellemstykke] nedsvalet, hvis Tykkelse ligeledes er lig Summen af Spanternes og af udenbords Klædnings, og paa denne staae da de Fyldespanter, som ere tværs for Skruebrønden."
screw well.
[LUS p.52, FKT p.22]  Kilder